ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
6 Απρ 2009

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ Δ. ΚΑΣΛΑ

Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ζαγοράς για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της Βουλής, «ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ», ο κ. Γιώργος Σούρλας τίμησε, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον Δημήτρη Κασλά.

Ο κ. Σούρλας αναφερόμενος στην προσωπικότητα και την δράση του επεσήμανε πως ο Δ. Κασλάς ξεχώρισε για την ανδρεία του και τον πατριωτισμό του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας, τόνισε:

«Από την στιγμή που κηρύχτηκε ο πόλεμος του '40, ο Δημήτρης Κασλάς, ως Ταγματάρχης , Διοικητής του 2ου Τάγματος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ως Διοικητής του 2ου του 5ου Συντάγματος Πεζικού προασπίστηκε το ύψωμα 731. Πρόκειται για το ύψωμα που κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών δέχθηκε τις μεγαλύτερες επιθέσεις. Εκεί συνετρίβησαν οι πανίσχυρες μεραρχίες των Ιταλών και στην ουσία κρίθηκε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος. Αν «έπεφτε» το 731 οι Ιταλοί θα έφταναν πολύ σύντομα στα Γιάννενα. Μάλιστα, η σημασία που απέδιδε ο Μουσολίνι στο ύψωμα 731, προκύπτει και από το γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος στο πεδίο της μάχης προκειμένου να κατευθύνει προσωπικά την επίθεση των ιταλικών στρατευμάτων.



Ο Κασλάς με τους άντρες του έγραψαν την πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας στο ύψωμα 731, το οποίο ονομάστηκε «νέος Μαραθώνας». Ο Κασλάς προήχθη σε Ταγματάρχη για ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης και το Πούρι –όπου γεννήθηκε– και το Πήλιο γενικότερα, δικαιολογημένα μπορούν να αισθάνονται υπερηφάνεια που «γέννησαν» αυτή την προσωπικότητα» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σούρλας πρότεινε να γίνει η ανέγερση προτομής του Κασλά στην γενέτειρα του, το Πουρί, και ανέφερε την πρόθεση του να συμβάλλει προσωπικά ενώ η Δήμαρχος Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Μανίνη ανέφερε ότι ο Δήμος πρόκειται να ιδρύσει ένα Μουσείο στο Πουρί προς τιμήν του Δ. Κασλά όπου θα φιλοξενηθεί όλο τα αρχείο του, που κρατά η οικογένεια του.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, τίμησε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, την Οικογένεια Κασλά με το αργυρό μετάλλιο της Βουλής και έναν πάπυρο. Επίσης τιμήθηκαν οι συγγενείς των πεσόντων του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

Σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Μηλιές, παραβρέθηκαν οι συγγενείς των 22 εκτελεσθέντων Πηλιορειτών που θανατώθηκαν στις 3 Απριλίου του 1944 από τους Γερμανούς και που –δυστυχώς– παραμένουν, μαζί με άλλους 43 πατριώτες, σε ομαδικό τάφο στο Δήμο Κρανώνος στο Νομό Λάρισας. Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της εκτέλεσης.

Ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα εντοπιστεί το ακριβές σημείο του ομαδικού τάφου «προκειμένου να ακολουθήσουν –όπως χαρακτηριστικά είπε– όσα η εκκλησία μας επιβάλλει και το πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει. Έτσι, μετά από 64 χρόνια θα αποκατασταθεί και αυτή η εθνική εκκρεμότητα και τότε θα μπορούμε να λέμε πως έχουμε κάνει κι εμείς στοιχειωδώς το καθήκον μας» κατέληξε ο κ. Σούρλας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση