ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
24 Οκτ 2016

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41

  Ο Γ. Σούρλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του  «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» στη Βέροια, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις της σύγκλησης της Μικτής  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος – Αλβανίας, που συνεδρίασε προ διημέρου στην Αθήνα για τον ενταφιασμό των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου κατά το Έπος 1940 -41.

  Έστω και μετά από 75 χρόνια, τόνισε, από τον ηρωικό θάνατό τους και 10 χρόνια από την κύρωση της Συμφωνίας από τα κοινοβούλια Ελλάδος-Αλβανίας για τα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, διαφαίνεται θετική προοπτική για την αποκατάσταση της μεγάλης εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας.

  Επιτέλους  πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι η προσπάθεια, ανεύρεσης, περισυλλογής και ταφής των λειψάνων των μαχητών του 1940 προέρχεται από τα βάθη της ελληνικής ιστορικής διαδρομής. Αποτελεί εσωτερική ανάγκη, θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή και ιερό καθήκον.

  Η Ένωση Συγγενών Πεσόντων, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, αρκεί να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την αλβανική πλευρά και όχι όπως κατά το παρελθόν, που επί μια δεκαετία η Μικτή Επιτροπή, συνεδρίασε μόνο μια φορά χωρίς να υλοποιήσει καμία από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα.

  Ας ελπίσουμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά, που εορτάζεται η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με άταφους τους μαχητές του θριάμβου.

ομιλία Γ. Σούρλα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση