ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
12 Οκτ 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ILIR META, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-41


  Εντός των προσεχών ημερών θα συγκληθεί η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-Αλβανίας για να αρχίσουν οι εργασίες αναζήτησης και περισυλλογής των οστών των 7976 πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

  Ο ενταφιασμός θα γίνει στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, όπως προβλέπει η Συμφωνία που κυρώθηκε με νόμο το 2010 –μετά από μακροχρόνιους και επίμονους αγώνες–  από τα δύο Κοινοβούλια.

  Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε ο Πρόεδρος του Αλβανικού κοινοβουλίου Ilir Meta στο Γ. Σούρλα που τον συνάντησε με την ιδιότητα του Επιτίμου Προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940.

  Ο Γ. Σούρλας χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή, αρκεί όπως τόνισε να πραγματοποιηθεί και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα  απραξίας, που παρατηρήθηκαν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, λόγω της τότε άρνησης της αλβανικής πλευράς να συγκληθεί η Μικτή Επιτροπή.

  Έστω και μετά από 75 χρόνια, πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη εθνική και ανθρωπιστική εκκρεμότητα, να γίνει ο «ευπρεπής και τιμητικός» ενταφιασμός των ηρώων και  να επιτελέσουν οι συγγενείς αυτών το ιερό τους καθήκον.

  Η Ένωση Συγγενών Πεσόντων, τόνισε ο Γ. Σούρλας θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρόοδο των εργασιών και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια εκπλήρωσης του ιστορικού και ιερού χρέους προς τους πεσόντες Έλληνες μαχητές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση