ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
29 Οκτ 2016

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕ ΑΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940

  Ο Γ. Σούρλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του  με τίτλο «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» στα Ιωάννινα, μεταξύ άλλων επισήμανε:

  «Ακόμη μια επέτειος για το Έπος 1940 - 41 με πανηγυρισμούς, παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ  οι 7976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σχεδόν στο σύνολό του.

  Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, που δεν προσιδιάζει στην εσωτερική ανάγκη των συγγενών, στη θρησκευτική υποχρέωση, στην εθνική επιταγή, στο ιερό καθήκον, στο πανάρχαιο ελληνικό έθιμο τον σεβασμό προς τους νεκρούς.

  Ακόμη μια χρονιά, χωρίς η αλβανική πλευρά να τηρήσει τη συμφωνία που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια Ελλάδας και Αλβανίας  το 2010 «για τον ευπρεπή και τιμητικό ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών», οι οποίοι έπεσαν κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41.

  Η προ ημερών σύγκληση της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας, είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά το παρελθόν δικαιολογεί επιφυλάξεις για την υλοποίηση των αποφάσεων.

  Πρέπει να αντιληφθεί η αλβανική πλευρά, ότι με ασυνέπεια στα συμφωνηθέντα, με παρελκυστικές τακτικές και πάντως σε κάθε περίπτωση εάν δεν αποκατασταθεί αυτή η εκκρεμότητα, δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήρθε η ώρα να πούμε ΟΧΙ στην ένταξή της με άταφους τους πεσόντες, όπως είπαμε από τα Ιωάννινα το 2005-κατά την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν»- και έτσι πετύχαμε την υπογραφή της Συμφωνίας για τα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια σε Βουλιαράτες και Κλεισούρα».

  Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία της Ερμιόνης Μπρίγκου, της Μάνας των πεσόντων η οποία στην αυλή της στη Χιμάρα φροντίζει  τους τάφους των έξι μαχητών. Για το γεγονός αυτό και την εν γένει εθνική της προσφορά τιμήθηκε από τον Περιφερειάρχη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μάλιστα με την παρουσίαση όπλων από την ομάδα των Αναβιωτών, τους σπουδαίους νέους που ζωντανεύουν το Έπος του 1940, με στολές και εξοπλισμούς από την εποχή εκείνη.

  Την εκδήλωση οργάνωσε η Περιφέρεια Ιωαννίνων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης. Κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Δήμαρχος Κόνιτσας – Στρατηγός ε.α.  κ. Ανδρέας Παπασπύρου.Πηγή: ioanninatv.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση