ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
24 Οκτ 2008

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940-41 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Σε μια συγκινητική τελετή, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε, στις 24 Οκτωβρίου 2008, τους βετεράνους του έπους 1940-41. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Σούρλας, ο τελευταίος επιζών αεροπόρος κ. Σαράντος Σκάτζικας, ως εκπρόσωπος των επιζώντων μαχητών, και ο κ. Χαράλαμπος Μαχάς, γιος μαχητή, ως εκπρόσωπος των οικογενειών των πεσόντων.



Στους επιζώντες αγωνιστές και στους συγγενείς των πεσόντων δόθηκε το αργυρό μετάλλιο της Βουλής, με την ανάγλυφη μορφή του Περικλή, και τιμητικός πάπυρος «για την προσφορά στην Πατρίδα κατά το Έπος του 1940-1941».

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βέρα Νικολαΐδου, Βαΐτσης Αποστολάτος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννης Τραγάκης, οι αναπληρωτές Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της Ν.Δ. κ.κ. Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μαυρουδής Βορίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης, η Βουλευτής κυρία Άντζελα Γκερέκου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Δημήτρης Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής και στελέχη του Κοινοβουλίου.


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ
στη βράβευση των Βετεράνων του έπους '40 - '41

Η Βουλή των Ελλήνων στέκεται σήμερα μπροστά σας, με τιμή και σεβασμό. Πριν από 68 χρόνια, μια σπουδαία γενιά Ελλήνων, την οποία εσείς εκπροσωπείτε, στάθηκε όρθια στη μεγαλύτερη πρόκληση και απειλή που μπορεί να συναντήσει ένας Λαός στην ιστορική του πορεία.
Στάθηκε όρθια και πολέμησε για την Πατρίδα, την ελευθερία και τις αξίες, που δημιούργησαν διαχρονικά οι Έλληνες. Στάθηκε όρθια και νίκησε και στο πεδίο της μάχης και στο πεδίο της τιμής. Σε μια ιστορική ώρα που λαοί μεγαλύτεροι και κράτη ισχυρότερα είχαν γονατίσει. Έδωσε ελπίδα στην πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας. Αποτέλεσε παράδειγμα για τους Λαούς που αγωνίζονταν για την ελευθερία και παράδειγμα για τις ελληνικές γενιές που ακολουθούν.
Όποια τιμή και αν σας αποτείνουμε σήμερα είναι μικρή μπροστά στην τιμή που κάνατε στην Πατρίδα. Τιμήσατε την ιστορία μας και γράψατε μια δική σας σελίδα τιμής.
Σας τιμούμε και αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που βρίσκεσθε σήμερα μαζί μας. Το παράδειγμά σας θα είναι για πάντα ζωντανό και θα συνοδεύει στη ζωή όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είστε ένδοξο και ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας.
Σήμερα και αύριο οι αγώνες του Ελληνισμού θα είναι διαφορετικοί. Όμως το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η αγωνιστικότητα, η αυταπάρνηση, η καρτερία και προπαντός η αυτοθυσία, είναι μερικές από τις αρετές που διδάξατε και ταιριάζουν σε κάθε αγώνα σε κάθε εποχή. Γι’ αυτό θα σας έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.


Ομιλία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΛΑ
στην εκδήλωση προς τιμήν των Μαχητών του έπους ’40-’41

Έστω και μετά από 68 χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους μαχητές του έπους του ’40-’41 που με τους αγώνες και τις θυσίες τους άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και δόξασαν την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια εποποιία στην οποία βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ελλήνων: η ομοψυχία στις κρίσιμες στιγμές, η άκρατη φιλοπατρία, η πίστη στα πανανθρώπινα ιδανικά και η χωρίς όρια αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
Όμως, 68 ολόκληρα χρόνια μετά, εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα: 7.976 Έλληνες μαχητές παραμένουν ακόμη άταφοι ή προσωρινά ενταφιασμένοι στη Βόρεια Ήπειρο (σημερινή Νότιο Αλβανία). Τα οστά χιλιάδων μαχητών βρίσκονται διάσπαρτα στα πεδία των μαχών, σε ομαδικούς τάφους, σε οστεοφυλάκια στοιβαγμένα στις εκκλησιές. Ακόμα δεν υπάρχει ένα μνημείο για τους 13.936 στρατιώτες που έπεσαν κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από τον Οκτώβρη του ’40 έως και τον Απρίλιο του ’41.
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που δεν τιμά ούτε εμάς, τους Έλληνες, αλλά ούτε και τους Αλβανούς που παρέμεναν αρνητικοί επί τόσα χρόνια για την περισυλλογή οστών και την τοποθέτησή τους σε στρατιωτικά νεκροταφεία. Δεν τιμά όμως και την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αυτοί οι μαχητές δε θυσιάστηκαν μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που βάσιμα προσδοκώ πως σύντομα θα αποκατασταθεί. Θα δημιουργηθούν στρατιωτικά νεκροταφεία και θα είναι ο τελευταίος Οκτώβρης, η τελευταία επέτειος, που δεν θα μπορούμε να επισκεφτούμε τους τάφους  των πεσόντων και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για τις ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του προς τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Τόπι, τον Πρωθυπουργό κ. Μπερίσα και σε Υπουργούς που επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και στους οποίους έθεσε αποφασιστικά το ζήτημα των στρατιωτικών νεκροταφείων.
Θέλω επίσης να τον ευχαριστήσω για την απόφασή του να βρεθούμε σήμερα όλοι εδώ και να τιμήσουμε τους αγωνιστές του ’40, επιζώντες και πεσόντες.
Ο τελευταίος επιζών αεροπόρος – από την 333η μοίρα βομβαρδισμού της Βασιλικής Αεροπορίας – κ. Σαράντος Σκάτζικας αναφέρθηκε στο ιστορικό του βομβαρδισμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της περιοχής του Αργυροκάστρου, εκφράζοντας τη φιλοπατρία, την αυτοθυσία και την ακλόνητη πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των αγωνιστών.
Ο εκπρόσωπος των συγγενών των πεσόντων, γιος μαχητή, κ. Χαράλαμπος Μαχάς, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στη Βουλή και ιδιαίτερα στον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Σούρλα για την προσπάθειά του να δημιουργηθούν στρατιωτικά νεκροταφεία και μνημείο πεσόντων στα αλβανικά εδάφη όπου έπεσαν οι Έλληνες μαχητές, τονίζοντας: «Είναι χρέος της Πατρίδας και μακάρι να εκπληρωθεί πριν ακόμα οι τελευταίοι επιζώντες ήρωες του πολέμου, οι χήρες και τα ορφανά των νεκρών μαχητών τελευτήσουν με την άσβεστη λαχτάρα να προσκυνήσουν τα ιερά οστά των άταφων παλικαριών τους».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση