ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
18 Ιουλ 2018

Απέκλεισαν τα παιδιά των πεσόντων του '40 από τελετή μνήμης


  Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε μία συγκινητική τελετή ενταφιασμού των οστών περισσοτέρων των 100 Ελλήνων ηρώων του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

  Πρόκειται για τελετή που σηματοδότησε την ιστορική δικαίωση των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, οι ψυχές των οποίων μπορούν πλέον να αναπαυθούν εν ειρήνη. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν συγκλονιστικές. Δεκάδες Έλληνες από τα χωριά της μειονότητας έσκυψαν με δάκρυα στα μάτια και προσκύνησαν τη γαλανόλευκη σημαία.

  Υπήρχαν όμως και κάποιοι στους οποίους δεν δόθηκε καν η δυνατότητα να παραστούν και να συνοδεύσουν, 78 χρόνια μετά, τους αγωνιστές στην τελευταία τους κατοικία. Ο λόγος για τα ίδια τα παιδιά των πεσόντων, στα οποία απαγορεύθηκε να λάβουν μέρος στην τελετή. Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παρότι υπέβαλαν επίσημο αίτημα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ώστε να παραβρεθούν στην τελετή για να τιμήσουν τους προγόνους τους, δεν έλαβαν απολύτως καμία απάντηση.

  Αυτό προκύπτει από μία επιστολή-κόλαφο που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες, Τρίτη 17 Ιουλίου. Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από 300 παιδιά και συγγενείς των πεσόντων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε αυτήν την πρώτη θρησκευτική τελετή, μετά από τη Συμφωνία με την Αλβανία, που περιμέναμε 78 ολόκληρα χρόνια, δεν επετράπη σε κανένα από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων να παρευρεθούν. Δεν το επέτρεψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, στον οποίο η Ένωση Τέκνων, Συγγενών πεσόντων του Έπους 1940 υπέβαλε αίτημα εγγράφως να υπάρχει μια αντιπροσωπεία ή έστω ένας από εμάς στην τελετή. Δεν το επέτρεψε η Πρέσβης στα Τίρανα κα Ελ. Σουράνη, που είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, η οποία ενημερώθηκε για την επιθυμία μας. Άλλωστε, το ίδιο έκανε και στην έναρξη των εκταφών τον Ιανουάριο, όταν δεν επέτρεψε στον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης κ. Γ. Σούρλα να εισέλθει στον χώρο, όπου υπήρχαν δεκάδες άλλα άτομα».

Γ. Σούρλας: Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα θρησκευτικά χρονικά 

  Το zougla.gr επικοινώνησε με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Γιώργο Σούρλα, ο οποίος, δυσαρεστημένος για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε διερωτήθη πώς γίνεται να πραγματοποιείται τρισάγιο χωρίς τους συγγενείς.

  Ο κύριος Σούρλας αναφερόμενος στην τελετή επεσήμανε πως είναι ευτυχές πως τελικά έγινε, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός πως κανένας από τους συγγενείς των πεσόντων δεν παραβρέθηκε στο τρισάγιο.

  «Όλα τα παιδιά των πεσόντων περίμεναν 78 χρόνια πότε θα έρθει η στιγμή να βρεθούν μπροστά στα οστά των δικών τους για να εκφράσουν τον πόνο τους και να προσευχηθούν. Ήρθε αυτή η ώρα, αλλά δεν κατέστη εφικτό να παραβρεθούν συγγενείς στο τρισάγιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο στα θρησκευτικά χρονικά να αποκλείεται η παρουσία των συγγενών. Απευθύναμε επιστολή στον κ. Κοτζιά να δοθεί η δυνατότητα εκπροσώπησης και δεν απάντησε κανείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα


Σιγήν ιχθύος από το υπουργείο Εξωτερικών

  Το zougla.gr επικοινώνησε και με το υπουργείο Εξωτερικών, στέλεχος του οποίου ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως η επιστολή των συγγενών των πεσόντων βρίσκεται σε γνώση των αρμοδίων, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση

Παρακολούθηση με email: