ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
16 Μαΐ 2016

Επιστολή της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων προς τους Βουλευτές «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΑΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

Η Ένωση Συγγενών Πεσόντων με επιστολή της προς τους Βουλευτές ζητά να μην ενταχθεί η Αλβανία  στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άταφους τους ήρωες του 1940. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει:


Το 2009 το ελληνικό και αλβανικό Κοινοβούλιο κύρωσαν τη Συμφωνία (Ν. 3782/2009), που στο άρθρο 1 αναφέρει ότι αναγνωρίζει «την ανθρωπιστική διάσταση και την ηθική σημασία του τιμητικού ενταφιασμού των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 – 41 στο αλβανικό έδαφος, κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Πρόκειται για τους 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, που σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους (1600 στην Πρεμετή, 400 στα Στενά της Κλεισούρας κ.α.).
Δυστυχώς, η Αλβανία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Αν είχε τεθεί το ζήτημα αυτό το 2014, που η Ελλάδα είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσει  η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, βάσιμα εκτιμάται ότι θα είχε ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, όπως άλλωστε έγινε και για την Συμφωνία για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια.
Έστω και τώρα παρέχεται η δυνατότητα να τεθεί ως προαπαιτούμενο το αίτημα αυτό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύουμε ότι είναι στις προθέσεις και στις δυνατότητές σας να συμβάλλετε στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις όποιες άλλες σκέψεις και προτάσεις σας.
Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αριστόδημος Μπουλούκος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Γεώργιος Σούρλας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση

Παρακολούθηση με email: