ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
26 Μαΐ 2016

Γεώργιος Βαγιωνάς: Στη Βουλή το θέμα για τους άταφους πεσόντες του Έπους 1940 -41

  Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας
η αποκατάσταση της εθνικής εκκρεμότητας






ΠΡΑΚΤΙΚΑ


  Αμέσως τώρα θα συζητηθεί η δέκατη τρίτη ερώτηση με αριθμό 852/10-5-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βαγιωνά προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τους «άταφους πεσόντες του έπους του ‘40 και τη σημερινή ανήθικη» -όπως την χαρακτηρίζει ο Βουλευτής- «απαίτηση του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών».
  Ορίστε, κύριε Βαγιωνά, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ:


  Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, η ερώτηση που έγινε προ μηνός περίπου είναι για τους άταφους νεκρούς στρατιώτες του ελληνικού «Έπους του 1940».

  Θα είμαι πολύ σύντομος να περιγράψω το γεγονός ότι αυτή η ιστορία αρχίζει πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια με πρωτοστάτη τον Γιώργο Σούρλα, Αντιπρόεδρο, πρώην Υπουργό και πρώην Βουλευτή. Δαπανήθηκε πολύς χρόνος, πολύς κόπος και αρκετά χρήματα και κάποια στιγμή έγινε μια συμφωνία. Τι λέει η συμφωνία που υπέγραψε και η ηγεσία της Αλβανίας; Είναι συμφωνία η οποία αναγνωρίζει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και την ηθική υπόσταση που υπάρχει και ότι χρειάζεται ένας ευπρεπής ενταφιασμός των πεσόντων στρατιωτών στο ελληνικό «Έπος του 1940».

  Από την εποχή εκείνη, λοιπόν, που υπεγράφη η συμφωνία αυτή το 2009 έγιναν κάποιες ομάδες εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές, έγινε ο κανονισμός της λειτουργίας αυτών και συνήλθαν οι δύο επιτροπές, εάν δεν κάνω λάθος, στις 25 Απριλίου του 2012. Μέχρι τότε τα πράγματα πήγαιναν καλά.

  Από εκεί και πέρα όμως, κάτι φαίνεται ότι δεν πηγαίνει καλά. Και συγκεκριμένα, η Αλβανία βρισκόμενη σε προενταξιακή διαδικασία ήρθε και στην Ελλάδα το 2014. Υπάρχει η ένωση των συγγενών των πεσόντων στην Αλβανία, την οποία εκπροσωπούν δυο πρώην Βουλευτές, ο κ. Σούρλας ως επίτιμος και ο κ. Άρης Μπουλούκος, οι οποίοι προς την Ελληνική Κυβέρνηση απευθυνόμενοι είπαν ότι πρέπει να γίνει προαπαιτούμενο το γεγονός αυτό, για να υπογραφεί η προενταξιακή διαδικασία.

  (Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Βουλευτή)

  Η Κυβέρνηση θεώρησε τότε σκόπιμο ότι αφού υπάρχει συμφωνία, η γείτονα χώρα θα σεβαστεί τη συμφωνία της και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Όμως, τα πράγματα δεν φαίνονται έτσι. Και αυτά θα τα πούμε στη δευτερολογία, αφού ακούσω την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):
  Παρακαλούμε, κύριε Αμανατίδη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών):
  Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση.

  Πριν από δεκαπέντε, είκοσι μέρες περίπου είχα απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση. Ωστόσο, ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε ακόμα μια φορά να επαναλάβω συγκεκριμένα επί του ζητήματος τις απόψεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Θεωρούμε ότι όντως, αυτό το οποίο αναφέρετε στην ερώτησή σας είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και παραμένουν εκκρεμή.

  Δηλαδή, ποιο ζήτημα; Το ζήτημα του ευπρεπούς και τιμητικού ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν τα έτη 1940-1941, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

  Η συμφωνία για τα στρατιωτικά κοιμητήρια έχει τεθεί σε ισχύ από τις 6 Μαΐου του 2010 και έχει ήδη συγκροτηθεί, όπως αναφέρατε, η αρμόδια μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, σε όλα τα επίπεδα προέβη και συνεχίζει να προβαίνει σε διμερείς επαφές στις δέουσες επισημάνσεις προς την αλβανική πλευρά, με στόχο την ανάγκη της επιτάχυνσης της υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την υψηλή ηθική και ανθρωπιστική σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο ζήτημα αυτό.

  Επιπλέον, ως Ελλάδα, κινούμαστε συντονισμένα για την άμεση σύγκληση στην Αθήνα της δεύτερης συνόδου της ως άνω μεικτής επιτροπής, επί τη βάσει των δικών της συγκεκριμένων προτάσεων. Έχουμε προτείνει την έναρξη εργασιών επί ενός, κατ’ αρχάς, σημείου -στην προκειμένη περίπτωση το Κοιμητήριο της Κλεισούρας- και μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού τη συνέχιση των εργασιών σε άλλο σημείο που θα επιλέξουν από κοινού οι δύο πλευρές.

  Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τον αριθμό των Ελλήνων πεσόντων δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω εγώ. Σας ενημερώνω ότι αρμόδιο να απαντήσει επίσημα είναι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Στη δευτερολογία μου θα σας πω και γι’ αυτά που αναφέρατε για την προενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):

  Κύριε Βαγιωνά, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ:

  Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζω πότε έγινε αυτή η ερώτηση σχετικά με το ελληνοαλβανικό έπος. Υπάρχει, όμως, μια ερώτηση –εκτός αν μιλάτε για αυτήν- του συναδέλφου του κ. Κώστα Τσιάρα, του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2015, την οποία έχω στα χέρια μου.

  Δεν έχω το χρόνο να διαβάσω την απάντηση του κυρίου Υπουργού. Περιορίζομαι μόνο στην παράγραφο 5 και διαβάζω αυτολεξεί: «Ως γνωστόν, η Αλβανία απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, και όπως σταθερά και επίμονα τόνισα κατά την επίσκεψή μου στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο, είναι σημαντική η προσήλωσή της στην τήρηση των δεσμεύσεών της που έχει αναλάβει και δη των συμβατικών. Όμως, η ελληνοαλβανική συμφωνία του 2019 αποτελεί αναγκαίο και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

  Επισημαίνω αυτό. Όμως, τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα τον μήνα Μάιο γίνονται βανδαλισμοί στην Αλβανία. Συγκεκριμένα –θα τα καταθέσω, για να τα έχετε υπ’ όψιν σας- το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Γλεβίν Ντερβίση -αν δεν κάνω λάθος είναι στις 25.2.2015- δεν αναγνωρίζει κανέναν Έλληνα στρατιώτη του έπους του 1940, αν δεν υπάρχει η μεταλλική ταυτότητα. Αυτό είναι ένα τέχνασμα, είναι μια υποκρισία, για να μην γίνει τίποτα. Όμως, το χειρότερο από όλα είναι ότι στο ύψωμα 731, αυτό το οποίο έπεσε κατά πέντε με επτά εκατοστά περίπου, υπήρξαν βανδαλισμοί. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ενοχοποιείται η κυβέρνηση, αλλά κάποιοι βάνδαλοι που δρουν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά. Κατέστρεψαν, λοιπόν, πλήρως το νεκροταφείο στο ύψωμα 731.

  Λυπάμαι που δεν υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι στην Αίθουσα. Δεν πειράζει. Όλοι είναι πατριώτες. Εγώ έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους όλων των πτερύγων και είμαστε αποφασισμένοι να σας βοηθήσουμε, εφόσον εσείς το θέλετε. Πρέπει να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη ότι de facto θα θέσουμε θέμα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ρυθμιστεί το ανθρωπιστικό και ηθικό αυτό θέμα. Αλλιώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θα δεχθούμε τη γείτονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας βέτο.

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Γραμματείας και Πρακτικών της Βουλής)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):

Ευχαριστούμε κι εμείς για την τήρηση του χρόνου.
Κύριε Αμανατίδη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών):

  Πιστεύω, κύριε Βουλευτά, ότι με τη δευτερολογία μου θα σας ικανοποιήσω στο κομμάτι το οποίο ακριβώς ρωτάτε.

  Θέλω να επαναλάβω και από τη θέση αυτή για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος. Η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας με τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, η συνέπεια της στην τήρηση των δεσμεύσεών της και δη των συμβατικών αποτελεί σταθερό και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία. Επιμένουμε, δηλαδή, ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουν βάλει.

  Η ελληνική πλευρά θεωρεί αναγκαίο να κλείσουν όλα τα διμερή θέματα άμεσα και προτού ξεκινήσουν οι εργασίες για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω –θα έλεγα- καθαρών λύσεων, προκειμένου η είσοδος της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνοδεύεται με εκκρεμότητες εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Νομίζω ότι πρέπει να σας ικανοποίει η απάντηση αυτή ως προς αυτό.

  Βεβαίως, κάθε βοήθεια στην οποία έχετε προβεί είναι ευπρόσδεκτη και με μεγάλη χαρά να τη δεχτούμε, έτσι ώστε να λυθούν τα θέματα αυτά, γιατί αποτελεί ντροπή η μη λύση αυτού του ζητήματος, ειδικά για την Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Βουλευτά.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση