ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
12 Μαρ 2017

Ομιλία Απ. Κωστόπουλου στην εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του υψώματος 731

Απόστολος Κωστόπουλος
Διπλ.Μηχ.Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ) 
Αντιπρόεδρος Ένωσης για τους άταφους νεκρούς πεσόντες στην  Β. Ηπειρο  
Καρδίτσα 12.03.2017 
Εκδήλωση για το 731 σχετικά με το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων κατά την εαρινή επίθεση του Μουσολίνη. 


  «Ως τέκνο πεσόντος χωρίς να προλάβω να πω την λέξη πατέρα, εκφράζω με λόγια το μέγεθος της οδύνης της μάνας μου, που αρνιόταν να αποδεχθεί τον χαμό του συζύγου της,  επισήμως εξαφανισθέντος εις το Ύψωμα 731, και περίμενε με την ελπίδα τον ερχομό του μέχρι που έφυγε από την ζωή. Η απόγνωση και η θλίψη των αδελφών μου που δεν γνώρισαν τον πατέρα τους, που μεγάλωσαν με την τιμή ως θύματα πολέμου, ποτέ δεν αναπλήρωνε το κενό δηλαδή την απουσία του πατέρα.

  » Από το σύνολο των περίπου 14.000 στρατιωτών και αξιωματικών πεσόντων από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941 οι 7.976 είναι άταφοι. Τα οστά των ευρίσκονται σκορπισμένα ή προσωρινά θαμμένα στην  Β.Ήπειρο. Δυστηχώς η πολιτεία η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος δεν κατάφερε να κάνει την περισυλλογή των οστών στα 2 Νεκροταφεία το οποία αναγκάστηκε η Αλβανία να αναγνωρίσει. Οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την παρέμβαση του κ. Σούρλα έθεσαν σαν όρο την αναγνώριση των Ελληνικών Νεκροταφείων προκειμένου η Αλβανία να ενταχθεί στο  ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πληροφορίες από σημερινούς Βορειοηπειρώτες ότι δεν οργώνουν τα χωράφια τους διότι βρίσκουν οστά Ελλήνων στρατιωτών.

  » Ιδρύσαμε την Πανελλήνια Ένωση Τέκνων Συγγενών και Φίλων άταφων νεκρών στη Β.Ήπειρο που σήμερα αριθμεί σε όλη την Ελλάδα περίπου 500 μέλη και παρά τις προσπάθειες μας μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε να έχομε την έγκριση από την Αλβανία για τον σκοπό αυτό.

  » Το 2009 το Ελληνικό και  Αλβανικό Κοινοβούλιο κύρωσαν τη Συμφωνία (Ν.3782/2009), που στο άρθρο 1 αναφέρει ότι αναγνωρίζει «την ανθρωπιστική διάσταση και την ηθική σημασία του τιμητικού ενταφιασμού των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού  πολέμου του 1940-41 στην Β. Ήπειρο. Πρόκειται για τους 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, που σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους (1600 στην Πρεμετή, 400 στα Στενά της Κλεισούρας κ.α.)

  » Δυστυχώς, η Αλβανία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Οι απόψεις του κ. Ράμα για τους άταφους πεσόντες του 1940-41 κατά την συνέντευξη με τον κ. Παπαχελά είναι παράδοξες και απαράδεκτες. Προκαλεί ιερή αγανάκτηση η άποψη του κ. Ράμα ότι πρέπει να ενταχθεί στην διαπραγμάτευση ότι πιο ιερό υπάρχει δηλαδή η Ταφή των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου.

  » Ευθύνες εντοπίζονται στην Αλβανική πλευρά αλλά και η  πλευρά της Ελλάδος δεν είναι αμέτοχη. Η χλιαρή αντίδραση του δικού μας Υπ/γου Εξωτερικών στις άθλιες Αλβανικές μεθοδεύσεις  και προκλήσεις μου προκάλεσε οργή. Περιορίστηκε να αναφέρει ο υπουργός ότι τα δικαιώματά των Αλβανών τους αποτελούν ιστορική επιταγή και Ευρωπαϊκή προοπτική αντί να υπάρχει δήλωση ότι δεν υπάρχει Υποστήριξη για τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην εισδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν συμμορφωθούν με το αίτημά μας για τον ενταφιασμό των νεκρών.

  » Ακόμη και για την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία έπρεπε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των Β.Ηπειρωτών και των τακτοποίηση των ατάφων νεκρών.

  » Εμείς σήμερα τι μπορούμε να πούμε για τους 7976 άταφους νεκρούς; Πόσο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε απέναντί τους; Έχομε ιερό καθήκον προς την μνήμη των πατέρων μας και στους απογόνους μας, στο έθνος, στην Ελλάδα μας και στην ιστορία μας.

  » Το 731 όπως είναι γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων υπήρξε το πιο αιματοβαμμένο ύψωμα ολόκληρου του Β΄ παγκόσμιου πολέμου και από τους Ιταλούς ονομάστηκε Ιερή Ζώνη.

  » Πρέπει να είναι η ημέρα αφύπνισης όλων των Ελλήνων  και της Πολιτείας να τιμήσουμε αυτούς τους Ήρωες πεσόντες οι οποίοι αγωνίσθηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία η οποία απαιτεί και αρετή και τόλμη.

  » Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει την αδιαφορία για τα εθνικά θέματα και να αναλάβει επί τέλους τις ευθύνες της. Δεν υπάρχουν ανοχές και αντοχές. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την δικαίωσή μας, και δικαίωση των νεκρών μας.  Διαφορετικά  θα αναγκαστούμε να πάμε στο Διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έκανε και η Κύπρος για τα κατεχόμενα και επετεύχθη ο σκοπός της.

  » Εις μνήνην αιωνίαν και εις ανάμνηση του γεγονότος της εμφανίσεως  της  Παναγίας μας στους στρατιώτες μας, θα διανεμηθεί στην έξοδο αντίγραφο της Παναγίας της Νίκης , την οποία φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος Τσαρούχης.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση