ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ
27 Οκτ 2017

Οι γενναίοι άταφοι ήρωες του 1940 πρέπει να βρουν έναν τόπο ανάπαυσης – Τονίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα στην Κοζάνη


  Οι ήρωες της εποποιίας του 1940 που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και παραμένουν άταφοι στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, μεταξύ των οποίων είναι και 403 γενναίοι Κοζανίτες, πρέπει επιτέλους να βρουν έναν τόπο ανάπαυσης.

  Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, σε παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής και συγγραφέας, Γιώργος Σούρλας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα «Φίλιππος» της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης. «Είμαι απόψε εδώ να παρουσιάσω ένα βιβλίο για τους ήρωες του 40 που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στο πεδίο των μαχών της Βορείου Ηπείρου, 76 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους γενναίους και σπουδαίους που λάμπρυναν την ιστορία του έθνους, άλλαξαν την ιστορία και τη ροή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι και 403 από την Κοζάνη», υπογράμμισε ο συγγραφέας.
  Πρόσθεσε ότι «η παρουσίαση του βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα που, δυστυχώς, πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμη και η υπενθύμιση ότι κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς που έμειναν εκεί ξεχασμένοι και ξεσκέπαστοι και να συμβάλλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να συμβάλει σαν άτομο για την αντιμετώπιση αυτής της εκκρεμότητας». Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στα ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση, κάλεσε «να υψώσουν τη δική τους φωνή προς πάσα κατεύθυνση και να πουν δεν πάει άλλο. Γιατί είναι υπόθεση ανθρωπισμού, είναι υπόθεση θρησκευτικού και πατριωτικού καθήκοντος να βρουν έναν τόπο ανάπαυσης αυτοί οι σπουδαίοι και οι γενναίοι. Εκείνοι δεν έχουν ανάγκη από τάφο. Εμείς έχουμε ανάγκη από εκπλήρωση της υποχρέωσης απέναντί τους. Και δεν ζητούν μόνο να αναπαυτούν. Ζητούν – και πρέπει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους – για μια Ελλάδα ελεύθερη και περήφανη, που δυστυχώς ούτε περήφανη, ούτε ελεύθερη είναι σήμερα, που είναι συσσωρευμένα όλα αυτά τα ζητήματα.
  Ο Γ. Σούρλας υπογράμμισε επίσης ότι «το θέμα αυτό της εκκρεμότητας, της τόσο ανθρώπινης, θρησκευτικής και πατριωτικής, συσσωρεύει και συμπυκνώνει όλους τους λόγους που έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα. Απεικονίζει την βαθιά κρίση και την βαθιά σήψη. Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Και εγώ έχω και τις δικές μου ευθύνες γιατί με καθυστέρηση το πληροφορήθηκα. Πριν 13 χρόνια έκανα το πρώτο οδοιπορικό. Αλλά όμως οι ευθύνες είναι ακόμη πιο μεγάλες όταν οι ηγεσίες του τόπου έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει εκκρεμότητα αδιαφορούν. Αυτό είναι τραγικό».

  Ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα και στο βιβλίο του Γ. Σούρλα, υπογραμμίζοντας ότι κατέθεσε αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή. Πρότεινε στον δήμαρχο Κοζάνης που ήταν παρών στην εκδήλωση, την ανέγερση ενός μνημείου σε κεντρικό σημείο της πόλης και την αναγραφή σε μία πλάκα των 403 ηρώων Κοζανιτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και παραμένουν άταφοι. Στον επίσης παρόντα μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, πρότεινε να τελείται τρισάγιο κάθε χρόνο προς τιμής τους.

  Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Κοζάνης, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης. Χαιρέτησαν ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, ο μητροπολίτης Παύλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Αγγέλης Πολυνείκης. Μίλησαν για το βιβλίο ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης και ο Μιχαήλ Καψάλης, αντιστράτηγος ε.α. Αξιωματικών Στρατού Νομού Κοζάνης, ενώ συντόνισε ο γ.γ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και τεχνών Αστέριος Χριστοδούλου. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση συγγενών των Κοζανιτών ηρώων, που έπεσαν για την πατρίδα και παραμένουν άταφοι.

  Πηγή: e-ptolemeos.grkozanimedia.gr, prlogos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940»

«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»

Αρχειοθήκη

Από το Blogger.

Αναζήτηση